Gymnasiebesked

Som ni kanske har läst så åker Olivia på språkresa idag vilket betyder att ni får stå ut med bara mig de närmsaste tre veckorna. Ska verkligen försöka upptadera så gott jag kan men ni vet... det är sommarlov och trots att läsning är en av den största delarna av mitt liv så är det inte hela mitt liv. Men några inlägg i veckan kan jag i alla fall lova.
 
Till rubriken: Jag har nu fått reda på vilket gymnasium jag ska börja på till i höst. Vad har det med bloggen/böcker att  göra?, kanske ni tänker. Det är faktiskt så att gymnasiet inte är ett helt vanligt gymnasium. Jag kommer att läsa de flesta kurserna på engelska (matte är redan svårt som det är på svenska, det ska bli kul att se hur jag klarar av att läsa det på engelska :S). I med att jag kommer att läsa de flesta kurserna på engelska så vill jag ju självklart förbättra min engelska så mycket som möjligt, därför så kan det bli en hel del engelska böcker för mig framöver. Jag kommer självklart inte att överge böcker på svenska men just nu tänker jag prioritera engelska böcker.
 
Jag hoppas ni förstår!
 

Imorgon åker jag!

Imorgon åker jag till England på språkresa och blir borta i tre veckor. Alltså betyder det att jag antagligen inte kommer kunna blogga under den tiden. Men Makieu finns kvar och updaterar bloggen lite, och jag har skrivit några (men inte så många) tidsinställda inlägg så ni har något att läsa från mig med!
 
Jag hoppas på mycket bokshopping i underbara England, och just av den anledningen tar jag bara med mig en bok dit. Och den boken blir... Jellicoe Road! Nu håller jag tummarna för att den lever upp till mina förväntningar. Håll tummarna för min skull, ni med! ;)
 
Vi ses om tre veckor! Då är jag tillbaka med mycket recensioner och boknyheter.
 

Nytt från Adlibris!

 
 
För någon vecka sedan beställde jag lite nya böcker från Adlibris, som kom igår!
 
  • Niceville av Kathryn Stockett
  • Mitt perfekta liv av Sarah Dessen
  • Jellicoe Road av Melina Marchetta
Jag har velat läsa alla tre böckerna ett tag nu, så jag bara längtar efter att få sätta tänderna i dem! Sepciellt Jellicoe road, för den har jag hört så himla mycket bra om, men jag är lite nervös för att den inte ska uppfylla mina förväntningar.
 
Någon som har läst Jellicoe road?
Kommer den leva upp till mina förväntningar?
 

Nytt av Sophie Kinsella

Jag hade helt missat att en ny Sophie Kinsella bok på svenska är ute i butik. Jag har aldrig riktigt variet ett fan av bokserien En shopaholics bekännelser men den här boken vid namn Nya kontakter verkar faktiskt bra. Det verkar som att den kommer bjuda på skratt och en hel del pinsamma situationer, vilket jag älskar! Kanske ska ge den en chans lite senare i sommar.
 
 

Läsväder?

Åh vad jag älskar att läsa när det regnar! Jag vet inte varför men det är bara så  mysigt och lugnande att höra regndropparna falla utanför fönstret medan man läser en bok. Fast just nu behöver jag nog städa/sortera min bokhylla, vilket kommer att bli en utmaning med tanke på att min bokhylla inte är tillräckligt stor för att rymma alla mina böcker.
 
 
 

Airhead - Meg Cabot

 
Eftersom att jag just nu läser Airhead: Being Nikki, den andra boken i Airhead-serien av Meg Cabot, och planerar att recensera den så fort jag har läst ut den, tycker jag att det vore bra att recensera den första boken, som bara heter Airhead, också. Så här kommer en recension!
 
Em Watts är en helt vanlig tjej med ett helt vanligt liv: hon går i skolan, spelar datorspel och är hemligt kär i sin bästa vän Christopher. Men Em råkar ut för en allvarlig olycka och när hon vaknar upp på sjukhuset efteråt är hon inte sig själv - bokstavligen. Hennes hjärna, som var det enda som klarade sig vid olyckan, har nämligen opererats in i en annan kropp! Och det är inte vilken kropp som helst, utan supermodellen Nikki Howards kropp. Em måste nu fortsätta leva som Nikki Howard, som egentligen är död på grund av en aneurysm i hjärnan, vilket inte är det lättaste eftersom att Nikki inte verkar ha varit en särskilt ärlig och trevlig person medan hon levde. Dessutom måste Em klara skolan, lära sig allt om modellyrket och försöka få Christopher att lägga märke till henne!
 
Det här är en typisk Meg Cabot-bok! Den är bra, tokig och rolig, och dessutom är det en väldigt orginell histora. Det här är ju ingen vanlig pojke möter flicka-berättelse, utan någonting man aldrig har hört förut. Det gör att det blir lätt att tycka om boken och verkligen dras med i handlingen.
 
Men trots att boken är vldigt bra finns det mindre bra saker med den också. Till exempel så störde jag mig väldigt mycket på Em i vissa situationer, eftersom att hon var så himla passiv och bara klagade i stället för att göra någonting åt saker och ting, men det blev bättre och bättre ju längre jag kom i boken. Dessutom blev det lite jobbigt att vissa händelser kändes väldigt surrealistiska. Boken blev även lite förvirrande på sina ställen, i och med kroppbytet.
 
Men hur som helst var den tillräckligt bra för att jag skulle vilja läsa del två i serien, och när den är utläst planerar jag att läsa den tredje och sista boken också, som heter Airhead: Runaway.
 
 
 

Bok vs TV-serie

 
Jag har älskat Gossip Girl-böckerna sedan första gången jag läste dem, trots att jag inte har läst alla och inte i ordning alls. De är perfekt chic-lit samtidigt som de är otroligt fängslande. Jag älskar dessutom alla ingående beskrivningar av de exklusiva kläderna och av hela livsstilen i sig.

Jag har hela tiden hävdat att jag tycker att Gossip Girl som TV-serie är jättedålig och att böckerna är tusen gånger bättre. Men nu tror jag att jag får tänka om, för jag har precis sett hela första säsongen på bara några dagar och jag är HELT fast. Jag måste säga att jag tycker att det är TV-serien som är mycket bättre än böckerna!
 
Såhär brukar jag verkligen aldrig tycka, och därför blev jag själv väldigt överraskad av vad jag tyckte, men serien är helt enkelt mycket mer spännande och lätt att ta in. Dessutom får man ju se alla snygga kläder, så man slipper föreställa sig dem!
 
Tycker ni att böckerna eller serien är bäst?
 

Systrar i jeans it is!

I mitt förra inlägg så frågade jag vilken av Sommar i New York, Systrar i jeans - tredje boken och Mitt perfekta liv som var bäst. Det verkade som att Systrar i jeans var populärast soch därefter Mitt Perfekta liv. Så det blir troligen i den ordningen jag läser de. Tusen tack för alla kommentarer, ni var verkligen till stor hjälp! :)
 
 

Pocket på menyn!

Nu är jag sugen på att läsa en riktigt bra bok! Är trött på att recensera böcker som "okej" "ganska bra" "det var inget fel på den". Jag väljer bland tre olästa pocketböcker som är riktigt somriga, men jag vet inte vilken av de som jag ska börja med.
Därför undrar jag, vilken av dessa böcker är bäst?
 
 

Släppa taget - Kate Cann

 
Ja... ärligt talat kan jag inte säga mycket mer än att jag gillade boken. Den var liksom härlig och somrig och det är en bok som man bara kan läsa när som helst, var som helst! Eller nja kanske inte när som helst, med tanke på att det är en riktig sommarbok så tror jag inte att jag skulle ha uppskattat den lika mycket på vintern. Men det är verkligen en bra bok som håller dig sällskap under de långa sommardagarna då alla dina kompisar är bortresta och du är kvar hemma. Förutom det så gillade jag verkligen beskrivningarna och karaktärerna i boken. Jag kunde föreställa mig hur allt såg ut, bilden var så himla klar. Jag kunde se sommarhuset i Grekland, jag kunde se stränderna, jag kunde se nattklubbarna. Det var nästan som om jag åkte med på semestern.
 
Trots att karaktärerna var en aning konstiga och hade sina... brister så gillade jag de. Det kanske till och med berodde på deras konsitgheter och brister. T.ex huvudkaraktären Kellys pojkvän Mike. När Kelly berättade för Mike att hon hade ändrat sig och inte ville följa med Mike och hans biffiga kompisar i en skåpbil på en resa genom Europa hela sommaren så blev han helt galen typ. Han började skälla ut henne och skrika och svära åt henne i telefon... mysig pojkvän liksom! Men saker och ting förändrades mot slutet. Man fick se en del karaktärer blomstra under bokens gång och det var intressant.
 
Det måste vara de ovanstående sakerna som fick mig att fortsätta vända blad i boken, för det fanns verkligen noll spänning i den enligt mig. Noll, zero, none! Jag har läst en del dåliga recensioner om boken men jag håller inte med de. Under en kväll (snarare natt/tidig morgon) då jag satt och läste den märkte jag hur mycket klockan var och bestämde mig för att  'bara läsa ut kapitlet, sen går jag och lägger mig!' Helt plötsligt så hade jag omedvetet läst två kapitel till. Vilket ni säkert känner igen er i.
 
Long story short: Jag gillade Släppa taget. Nothing more, nothing less.
 
 
 

En bok jag ser fram emot i augusti!

 
9:e Augusti kommer Jay Asher och Carolyn Macklers bok The future of us på svenska. Översättningen kommer att heta Personer du kanske känner.
 
Boken handlar om bästa vännerna Josh och Emma som av en slump upptäcker sig själva på Facebook, 15 år innan Facebook ens har blivit uppfunnit! Det innebär alltså att de kan se sin egen framtid. Men vad tycker de egentligen om det som de har skrivit där? Och kan de förändra någonting?
 
Jag tycker att det verkar väldigt intressant att se hur folk på 90-talet skulle reagera på det som i vårt nutida samhälle är helt naturligt att lägga upp på Facebook och internet, och helt enkelt låta hela världen ta del av. Nu för tiden känns det som att ingen riktigt tänker efter när det gäller bilder och andra personliga saker på internet och man kan ju bara tänka sig hur konstigt man hade tyckt att det var om man aldrig hade hört talas om Facebook. Det är som gjort för komplikationer!
 
Boken verkar helt enkelt väldigt bra och intressant och jag hoppas verkligen att den är det!
 
 
 
 
 
 
 

Glad midsommar!

 

Det är så logiskt alla fattar utom du - Lisa Bjärbo

 
Det är så logiskt alla fattar utom du handlar om Ester och Johan, som är bästa kompisar sedan många år tillbaka. Under flera år har Johan tålmodigt lyssnat på Esters tjat om snygga rockkillar utan att säga någonting om vad han egentligen känner för henne. För sanningen är att Johan är kär i Ester. Otroligt kär. Men det kan man ju inte berätta för sin bästa kompis. Så Johan gömmer känslorna långt inne i sig själv för att Ester inte ska märka någonting. Men så är det den där kvällen efter halloweenfesten när Ester har blivit dumpad av Adam...
 
I Det är så logiskt alla fattar utom du låter Lisa Bjärbo Ester och Johan turas om med att vara berättare, så vartannat kapitel är skrivet ur Esters synvinkel och varannat ur Johans. Jag trodde först att det skulle bli förvirrande, men det var förvånansvärt lätt att hänga med och jag tyckte man ganska lätt kunde skilja på vem det var som berättade eftersom att de var så olika.
 
Jag tyckte boken var väldigt bra, trots att den kanske var lite förutsägbar. Men trots det förutsägbara så älskade jag slutet! Det var det som absolut lyfte boken, tycker jag. Slutet var bara så himla bra!
 
Så nu kommer den obligatoriska frågan: Tyckte jag att Det är så logiskt alla fattar utom du var bättre än Allt jag säger är sant, Lisa Bjärbos andra bok?
Svar: Jag vet inte! Böckerna var så olika så det går inte att jämföra dem, tycker jag. Allt jag säger är sant var sorglig och rolig om vartannat, medan Det är så logiskt alla fattar utom du inte växlade känslolägen så ofta, vilket jag också gillade. Dessutom fanns det speciella karaktärer i båda böckerna som jag tyckte mycket om, och som den andra boken saknade.
Det går helt enkelt inte att bestämma vilken som var bäst!
 
 
 
 
 

Att beställa eller icke beställa, det är frågan.

Vill Måste läsa denna bok! (Vad jag har förstått så är båda omslagen samma bok??) Det stora problemet är bara det att jag har tusen andra böcker i bokhyllan som jag vill läsa och jag tycker det är dumt att beställa hem nya böcker när jag redan har en massa olästa hemma, samtidigt som jag verkligen vill läsa den här boken nu. ...Jag vet, mitt liv är verkligen svårt!
 
Någon som har läst den och kan göra mitt liv en aning enklare genom att berätta om jag ska beställa den nu eller vänta?
 

Denise Rudberg-fans!

 
Bonnier carlsen har meddelat att Baristas: tredje boken kommer ut i butik den 2 juli! Är det bara jag som längtar?

Länkbyte

Nu när vi har kommit igång med bloggen ordentligt så tänkte vi att det skulle passa med länkbyten. Det är väldigt enkelt faktiskt: Vi skriver något om din blogg(det behöver inte vara en bokblogg) och länkar den i ett inlägg i utbyte mot att du skriver något om vår blogg och länkar den. På så sätt så får vi lära känna våra läsare lite bättre samtidigt som man upptäcker nya bloggar! :)
 
Är du intresserad av detta sammarbete så kommentera eller släng iväg ett mejl till [email protected]

Mycket mer än så - Sarah Dessen

 

Åh, jag läste ut den här boken igår, och man kan säga att jag är kär. Jag hade gört så mycket bra om Sarah Dessens böcker att jag var rädd att bli besviken men det blev jag inte!

 

Mycket mer än så handlar om Auden som är den perfekta eleven, systern och dottern. Ja, allt med Auden är perfekt helt enkelt – förutom det faktum att hon inte har någon slags socialt liv eller får någon nattsömn överhuvudtaget på grund av all press.

 

Men när Auden bestämmer sig för att spendera sommaren hos sin pappa och hans nya familj vid havet förändras allt. Hon träffar Maggie, Leah och Esther, som blir hennes vänner, och hon lär även känna Eli som också bär på en massa jobbiga saker. Och helt plötsligt blir det uppenbart vad Auden har missat i livet: fester, grillkvällar, cykelturer och riktig vänskap.

 

Åh, en sådan här mysig sommarbok var det länge sedan jag läste! Den är väldigt bra om man gillar lättsam litteratur att läsa på stranden eller liknande, men samtidigt som den är rolig och mysig är den också bra för att den tar upp ämnen som prestationsångest och skuldkänslor. Jag gillar verkligen Mycket mer än så, fastän den kanske inte är den djupaste boken som finns, men den är helt perfekt att läsa en varm sommardag!

 

Omslaget till boken är jättefint, såklart, men jag tycker verkligen att både den engelska titeln och det engelska omslaget hade passat bättre till bokens innehåll. Namnet Mycket mer än så, säger ingenting om bokens innehåll, tycker jag, men det gör däremot Along for the ride, som den heter på engelska.

 

Den här boken har gjort mig ännu mer sugen på att läsa mer av Sarah Dessen och jag bara väntar på att få läsa Mitt pefekta liv!

 

Makieu har också skrivit om Mycket mer än så. Den recensionen hittar ni här.


Sunshine!

Just nu:   
 

Landetböcker

Nu åker jag till landet i några dagar, men jag har internet där också så uppdateringen kommer att bli ungefär densamma.De böcker som får följa med till landet är:

  •  Räddaren i nöden av JD Salinger
  •  Liv och Lovisa av Emma Granholm
  •  Airhead: Being Nikki av Meg Cabot
  •  Mycket mer än så av Sarah Dessen (Som jag läser just nu)
  • Det är så logiskt alla fattar utom du av Lisa Bjärbo (Som dock inte är med på bilden)
 
 

Kär i en karaktär?

En sak jag stör mig på är när författare gör karktärer så fruktansvärt underbara. De gör inte bara så att huvudkaraktären i boken faller för den där speciella personen utan de gör att vi läsare också faller för den där speciella personen, vilket kan vara både mysigt och frustrerande. Speciellt Meg Cabot är bra på att göra detta. Jag tror inte jag har läst en enda bok av henne där jag inte blivit avundsjuk på när huvudkaraktären i slutet av boken har sin romantiska stund med den där underbara killen. Killen som alltid har varit där, killen som är bästavännen, killen som är irriterande på ett gulligt sätt, killen som är en hjälte, killen som känner dig bättre än du känner dig själv, killen som är en riktig romantiker. Where can I get one of those? Visst kanske det finns sådanna killar i verkligheten men alltså vad är chansen att man träffar en sån? 

Karaktärer som jag önskar kunde hoppa ut ur boken och in i verkligheten: Dave i Georgia Nicholsons dagbok,  David i Washington D.C, Edward Cullen i Twilight, Michael i En prinsessas dagbok, Adrian i Välkommen hem och Ezra i Pretty little liars.

Har du någon speciell karaktär från en bok som du önskar vore riktig?



Vill läsa!



Är det bara jag som är trött på alla böcker om vampyrer, varulvar, zombies och diverse andra övernaturliga varelser nu? Jag har i och för sig inte läst några sådana böcker förutom Twilight, men jag bara känner att de verkligen inte skulle falla mig i smaken.

Dock finns det en bokserie med övernaturliga fenomen som jag faktiskt vill läsa! Det är serien Starcrossed av Josephine Angelini. Hittills har två böcker kommit ut på engelska i serien: Helena och Hades. Helena finns redan översatt till svenska, men Hades kommer ut på svenska 28 juni, ifall jag inte har fel.
Uppdate: det verkar som om Hades redan finns ute på svenska i vissa bokhandlar.


Serien handlar inte om vampyrer eller varulvar, utan istället om grekiska gudar. Jag har alltid älskat grekisk mytologi och tycker att det är väldigt intressant så jag tror verkligen att Starcrossed-serien kommer falla mig i smaken. Jag hoppas det i alla fall!

Någon som har läst dem, och vet ifall de är bra?



Här ligger jag och blöder - Jenny Jägerfeld

Jag vill bara börja med att säga att jag verkligen förstår varför den här boken fick Augustpriset! Den är väldigt, väldigt bra skriven och hela historien är skickligt ihopvävd med språket. 

Här ligger jag och blöder handlar om Maja, som bor i Stockholm med sin pappa. Majas mamma bor i Norrköping och varannan helg åker Maja dit och bor hos henne. När Maja oavsiktligt sågar av sin tumspets med en elektrisk såg på en skulpturlektion tror nästan alla att hon gjort det med flit. Alla utom Majas mamma, för hon är försvunnen. Hon är ingenstans. Inte på jobbet, inte hemma i Norrköping och inte någon ananstans heller verkar det som. Men så läser Maja helt plötsligt ett brev från sin försvunna mamma, som egentligen inte är till henne, och helt plötsligt vet hon inte vem hennes mamma egentligen är längre.

Som sagt är språket i den här boken otroligt bra, och författaren lyckas verkligen med att mejsla fram karaktärer omsorgsfullt bit för bit, tills man förstår exakt varför Maja gör som hon gör. Alla formuleringar i den här boken är så klockrena och det finns inte ett enda litet ord jag störde mig på (förutom att jag var för känslig för att läsa den mycket ingående beskrivningen av hur Maja sågar av sin tumspets), vilket jag annars har lätt för att göra. Historen är också väldigt skickligt skriven och ihopsatt, och jag tycker väldigt väldigt väldigt mycket om den här fina boken.


That's it. It has to be done.

Jag gjorde just ett misstag. Jag plockade ner en Georgia Nicolsons dagbok - bok och började bläddra igenom sidorna. Shouldn't have done that, för nu vet jag att jag måste läsa om hela serien någon gång i sommar.
 
Förra veckan, när jag fortfarande hade skola så låg jag i soffan och läste en bok när mina föräldrar påpekade att om jag börjar läsa alla mina böcker nu så kommer de inte att räcka under hela sommarlovet. De förstår visst inte att problemet är det motsatta! Jag är säkert inte den enda med detta problem. Hur ska jag någonsin hinna läsa alla böcker jag vill läsa i sommar samtidigt som jag ska få plats med att göra andra saker också?

Så mycket böcker, så lite tid....

We'll always have summer - Jenny Han


Denna gång får ni klara er utan en sammanfattning av boken från mig. Jag känner inte att mina ord om handlingen skulle göra boken rättvisa.

Gud den här boken är så pass otroligt grymt bra. Inte ens det, den är above and beyond otroligt grymt bra. Den är fylld med romantik, passion och en massa känslor. Den verkligen fick mitt hjärta att smälta.
Det gick så otroligt snabbt att läsa den och under vissa stunder försökte jag läsa extra långsamt bara så att jag kunde behålla känslan av att läsa denna underbara bok lite längre. 

Jag hade dock inte behövt vänta ett halvår på att få läsa den. Den var inte lika somrig som de tidigare två böckerna vilket inte gjorde mig något. Som i många böcker och filmer så stod huvudkaraktären Belly vid ett vägval. Valet mellan två killar, som råkar vara bröder och som hon båda älskar. Trots att jag vill påstå att jag alltid visste innerst inne vem hon skulle end up with så måste jag säga att jag verkligen tvivlade ett tag där. Det var inte alls så uppenbart som det brukar vara i sådanna böcker/filmer.

We'll always have summer gick rakt in i hjärtat och det ser ut som om den kommer att stanna där ett bra tag. 

Jag har inget negativt att säga om Välkommen hem!

Jag har precis läst ut Välkommen hem av Johanna Lindbäck, men eftersom att Makieu skrev en recension om den för några dagar sedan skriver jag bara en kort kommentar.

Jag håller helt med Makieu! Den är underbart träffsäker och Johanna Lindbäck får verkligen till ungdomars språk. Det känns så naturligt när hon blandar engelska med svenska eftersom att det är precis så man pratar. Välkommen hem är en så himla mysig bok, en riktig sommarbok, och jag ville inte sluta läsa i den alls.

 

När jag var liten...

När jag var liten var jag redan mycket intresserad av litteratur och av att läsa, och mina absoluta favoritböcker när jag var i åldern 5-11 var Viveca Lärns böcker om Mimmi Ljung. Innan jag kunde läsa läste mamma dem för mig och så fort jag hade lärt mig läsa läste jag dem om och om igen, och jag läser dem fortfarande idag. För mig är de förknippade med en massa minnen och det är alltid en upplevelse att läsa dem igen.


I serien ingår sju böcker:

  • Monstret i skåpet
  • En ettas dagbok
  • Roberta Karsson och kungen
  • Vi smyger på enok
  • Vingmuttern, min allra bästa vän
  • Mimmi och kalla handen
  • Miljonären Mårtensson

Böckerna utspelar sig från det att Mimmi går i lekis tills det att hon går i tvåan, och är skrivna ur Mimmis perspektiv i dagboksform. De är väldigt tokiga och roliga och de är verkligen bra!

Jag tror att jag tyckte om dem så mycket som liten eftersom att de just är skrivna från en person som då jag då var jämnårig meds perspektiv, och inte från någon vuxens perspektiv. Då kunde man känna igen sig mycket i det som Mimmi tyckte och tänkte, eftersom att man, precis som hon, varken riktigt förstod de vuxna eller världen runt omkring. 

Ska ni köpa en present till någon som går i årskurserna F-2 kan jag varmt rekomendera de här böckerna!

Är det någon annan som också läste de här böckerna som liten?
Vad läste ni som små?



I'd tell you I love you, but then I'd have to kill you - Ally Carter


Cammie Morgans är en femtonårig tjej som tampas med vanliga problem, som vilka accesoarer som passar bäst tillsammans eller vad man egentligen ska prata om när man är på sin första dejt. Saken är bara den att Cammie faktiskt är allt annat än en vanlig tonårstjej. Hon går nämligen på the Gallagher Acadamy, en internatskola som utbildar tjejer till spioner och istället för att lära sig att hoppa bock över en plint eller att kunna rabbla alla delstater i USA studerar Cammie fjorton språk och avancerad kemi och hon kan döda en person endast med hjälp av okokt spagetthi. Cammie klarar sig bra på Gallagher Academy och har många vänner, men när Cammie plötsligt blir kär för första gången i en kille från en närbelägen stad ställs allt på sin spets, eftersom att Cammies riktiga identitet som spion är topphemlig och inte får avslöjas på något sätt.

Åh, vad jag tyckte om den här boken! Som liten älskade jag Spy Kids och det här är som Spy Kids i bokform för femtonåringar blandat med en Meg Cabot-bok, vilket, enligt mig, gör den helt underbar. Jag tycker spiongrejer är så himla coola, och att den utspelar sig på ett internat gör bara saken bättre. Dessutom innehåller den kärlek, vänskap och sorgligheter, samtidigt som den ibland är hysteriskt rolig. Jag blev heller inte uttråkad alls genom hela boken, trots att det inte hände jättestora saker hela tiden, utan det var väldigt roligt och spännande att bara få följa tjejerna på the Gallagher Academy i deras vardagsliv som var så mycket mer spännande än de flesta tonårstjejers.

Det finns inte mycket negativt att säga om den här boken tycker jag, förutom att den kanske inte var så normbrytande, om ni förstår vad jag menar? Det var hela tiden det här tjatet om att "Jag är en tjej och därför måste jag göra så här", och "De är killar, vilket är en helt annan sorts människor", och jag tycker kanske inte egentligen att man måste dela upp tjejer och killar på det här sättet. Men samtidigt som den inte var så normbrytande så var det hela tiden tjejerna som slog ner killarna, vilket kanske visst gör att den var det? Jag kan inte riktigt bestämma mig på den punkten...

En sak som jag är säker på är däremot att jag ska läsa resten av böckerna i serien! Hittills finns det fem böcker i serien, och tvåan heter Cross my heart and hope to spy. Alla böckerna har ju så himla fina omslag också!

Föresten vill jag också säga grattis till Makieu som, precis som hon skrev i förra inlägget, fick ett stipendium i form av The Hunger Games-böckerna på avslutningen!


It all make sense now...

Idag hade vi äntligen skolavslutning! Ingen mer skolplikt någonsin! Det var premieutdelning och både jag och Olivia tog emot varsitt premium/stipendium, dock för olika saker. Jag fick premium för flit och framsteg och jag fick ett tungt, ganska tjockt paket. Jag såg att alla fick olika presenter och tänkte att alla priser måste vara speciellt utvalda för var och en av flit och framsteg "pristagarna". Jag trodde direkt att det var en bok och inte vilken bok som helst. För någon månad sedan kom min lärare fram till mig och frågade om jag hade sett eller läst The Hunger Games. Jag svarade nej men att jag planerar att läsa de. Då svarade hon "Gör inte det! Vänta". Jag hade ingen aning om varför, jag trodde det var för att alla i min klass skulle få den som present eller att vi skulle gå och se den på bio eller något. 


Alla tre böcker på engelska! Kunde inte ha fått en bättre start på sommarlovet än så här! Plus att min bok som jag beställde för ett tag sen kom idag! Men gladast är jag över att äntligen få lägga mig i sängen och sträckläsa We'll always have summer av Jenny Han. Har längtat hela året på att få göra det! Happy days! 




Beastly - Alex Flinn

Kyle är en ytlig, populär, rik och elak person som älskar att trycka ner de som inte är 'lika lyckligt lottade' som han själv. Men en kväll så retar han upp en tjej som visar sig vara en häxa och hon vill lära Kyle en läxa som gör att han kommer att lära sig upskatta den inre sönheten om man säger så.
Alltså okej, bortse från mitt dåliga förök på att sammanfatta boken, den är bättre än vad jag får den att låta!  Jag blev faktiskt glatt överraskad över min reaktion på Beastly. Det här är verkligen inte min typ av bok, bara det faktum att den var skriven från en killes perspektiv gör den helt främmande för mig. Har alltid undvikit sådanna böcker men jag hade absolut inget emot det den här gången. Sedan så brukar jag heller inte läsa böcker som innehåller orealistiska moment (och då menar jag riktigt orealistiska, som t.ex att kunna se vad folk gör genom att kolla i en magisk spegel). Men jag tänkte inte på något av det där, jag bara fortsatte att läsa helt ostört och opåverkad av saker som jag annars skulle störa mig på i en bok.
Såg faktiskt filmen för lite mindre en ett år sen, tyckte den var bra men boken är bättre. Jag förstår varför det sägs att man ska läsa boken innan man ser filmen och trots att det är samma story så finns det en hel del skillnader.
Beastly var inte bara helt okej utan den var till och med ganska bra. Det här är boken att läsa om man vill fördröja tid eller har tråkigt. I början var det ganska mycket "Jag är Kyle och jag är så himla snygg och överlägsen o.s.v" vilket fick mig att himla med ögonen och bara okej we get it du är ett ego som tror att du är bättre en alla andra, kan vi gå vidare nu? Det blev lite för övertydligt att Kyle var som han var. Men sedan så blev den faktiskt djupare och inte så himla uppenbar.
Jag provade något nytt och det visade sig vara lyckat denna gång.
Beastly, ett odjur (storpocket)
(Klicka på bilden om du vill köpa den från bokus.com där den är tagen ifrån.)

Kyle är en ytlig, populär, rik och elak person som älskar att trycka ner de som inte är 'lika lyckligt lottade' som han själv. Men en kväll så retar han upp en tjej som visar sig vara en häxa. Hon vill lära Kyle en läxa genom att förvandla honom till något som gör att han inte länge kan förlita sig på sitt snygga utseende och måste lära sig att uppskatta den intre skönheten istället. Han måste nämnligen bli förälskad i en person som kan se förbi hans fula yttre och kunna älska honom för den han är för att bli fri från häxans förvandling.

Alltså okej, bortse från mitt dåliga försök på att sammanfatta boken, den är bättre än vad jag får den att låta! Jag blev faktiskt glatt överraskad över min reaktion på Beastly. Det här är verkligen inte min typ av bok, bara det faktum att den var skriven från en killes perspektiv gör den helt främmande för mig. Har alltid undvikit sådanna böcker men jag hade absolut inget emot det den här gången. Sedan så brukar jag heller inte läsa böcker som innehåller orealistiska moment (och då menar jag riktigt orealistiska, som t.ex att kunna se vad folk gör genom att kolla i en magisk spegel). Men jag tänkte inte på något av det där, jag bara fortsatte att läsa helt ostört och opåverkad av saker som jag annars skulle störa mig på i en bok.

Beastly var inte bara helt okej utan den var till och med ganska bra. Det här är boken att läsa om man vill fördröja tid eller har tråkigt. I början var det ganska mycket "Jag är Kyle och jag är så himla snygg och överlägsen o.s.v" vilket fick mig att himla med ögonen och bara okej we get it du är ett ego som tror att du är bättre en alla andra, kan vi gå vidare nu? Det blev lite för övertydligt att Kyle var som han var. Men sedan så blev den faktiskt djupare och inte så himla uppenbar.
 
Såg faktiskt filmen för lite mindre en ett år sen, tyckte den var bra men boken är bättre. Jag förstår varför det sägs att man ska läsa boken innan man ser filmen och trots att det är samma (underbara) story så finns det en hel del skillnader.

Jag provade något nytt och det visade sig vara lyckat denna gång.

Tävlingstips!

Just nu har Amelie på Amelies boktips en tävling där man kan vinna den senast utkomna Sarah Dessen-boken på svenska, Du glömde säga hejdå! Naturligtvis är jag med och tävlar, eftersom att jag inte har läst någonting av Sarah Dessen än men gärna vill det. Jag känner verkligen att hennes böcker kommer att passa mig och både Mitt perfekta liv och Mycket mer än så står ju på min läslista i sommar! Var med och tävla ni med!
 


Kär i kärleken - Lina Forss

 

För ett tag sedan läste jag ut boken Kär i kärleken och jag kan säga att jag blev lite besviken. Det otroligt härliga omslaget till pocketboken gjorde att jag hade väldigt höga förhoppningar på den, vilket kanske inte var så bra.

 

Den handlar om Timotej af Lilja (Åh, så himla härligt namn) som flyttar till London från sin hemstad Stockholm. Trots den stora omställningen får hon det rätt bra i London och hon får många nya vänner. Hon hittar även många nya killar att bli kär i. Till exempel Wille, Paul och John (eller Rotborsten som hon kallar honom). Allt detta låter ju underbart, och det skulle det vara också, ifall det inte var för att killarna envisas med att dumpa Timotej hela tiden, vilket lämnar henne med krossat hjärta. Och frågan är också vad Timotej egentligen vill ha. Är det ett långvarigt förhållande eller vill hon bara ha någon där för att inte känna sig så ensam?

 

Jag hade väldigt svårt att komma in i den här boken, men efter ett tag gick det lite lättare. Dock var det först framåt slutet som jag tyckte den blev intressant på riktigt. Jag tyckte det var för svårt att få grepp om karaktärerna för att jag skulle bli fast i boken, och vissa saker förklarades inte tillräckligt tidigt för att jag skulle hinna med. Allt kändes för förvirrat för att den verkligen skulle fånga min uppmärksamhet, vilket kändes lite synd eftersom att jag trodde att den skulle göra mig helt uppslukad direkt.

 

Bokens story är ju dock bra, och framåt slutet blev den till och med ganska spännande och då ville jag verkligen fortsätta läsa. Jag gillar också att den utspelar sig i mina två älskade städer London och Stockholm, vilket gör att man känner igen sig och kan måla upp bilder i huvudet mycket lättare. Jag kanske hade för höga förhoppningar på Kär i kärleken eftersom att jag har sett många som skrivit att den var jättebra.

 

Jag tycker att man absolut kan prova att läsa den här boken, eftersom att den verkar ha fallit många i smaken, dock bara inte mig.

 


Boken om mig

När jag gick i åttan så fick vi uppgiften att göra en kort "bok" om oss själva. Vi fick själva välja precis vad vi skulle skriva om men de flesta hade med kapitel om kompisar, familjen, intressen m.m. Vår lärare tog sedan in böckerna, betygsatte de men lämnade inte tillbaks de - förens idag, ett och ett halvt år senare.
Och titta vad jag hittade i boken:
Hata Romeo och Nu eller aldrig är fortfarande några av mina favoritböcker och jag gillar fortfarande Twilight. Men jag hade ingen aning om att Liv & Lovisa var en av mina favoritböcker! Kommer knappt ihåg vad den handlar om men jag har alltid älskat Emma Granholms böcker så det är nog inte så konstigt att jag angav Liv & Lovisa som favoritbok.
Den vänstra bilden föreställer en sida i boken där jag har skrivit boktips och den högra bilden är pärmen som utgjorde framsidan av Boken om mig. (Funderar på att ta ut alla sidor och sätta de i en annan pärm och använda denna som en pärm där jag lägger in mina noveller.)

Bokkaraktärer vi älskar!

Har vi inte alla de där karaktärerna i böcker som vi sympatiserar lite extra med? Som vi blir extra ledsna för när de gör slut med sina kärlekar, och som vi skulle gråta ögonen ur oss för om författaren bestämde sig för att döda dem?

Jag har i alla fall mina sådana karaktärer som jag älskar! Det brukar ofta vara personer som är smarta, villiga att lära sig, engagerade och snälla.

 

Hermione Granger

Hermione Granger är, som för många bekant, med i Harry Potter-böckerna. Jag identifierar mig otroligt mycket med henne, i och med hennes perfektionism och vilja att alltid göra bra ifrån sig. Dock är Hermione en väldigt överdriven version av mig som perfektionist, och jag känner verkligen inte att jag behöver ha alla rätt på alla prov hela tiden som Hermione. Förutom att hon är så duktig och smart, så är hon också lojal och snäll, vilket värdesätts högt av mig. Ända sedan jag var ungefär tio år har Hermione varit min stora förebild och favorit bland alla bokkaraktärer!

 

Rebecka i Cirkeln

Spoilervarning för er som inte har läst Cirkeln!

Rebecka är helt klart min favoritkaraktär i Cirkeln. Hon är en snäll och bra person, men hon har väldigt dåligt självförtroende, och hon har till och med utvecklat ätstörningar. Hennes blygsamhet gör henne verkligen till en tjej det är lätt att tycka om, och jag övervägde nästan att inte ens läsa klart boken när hon hade dött. Det kändes inte som någon idé längre när den bästa karaktären var borta. Men jag är glad att jag läste klart den, för till och med utan Rebecka är Cirkeln är helt otrolig bok!

 

Spencer Hastings i Pretty little liars

Här har vi en till perfektionist! Spencer är nog den mest engagerade bokkaraktären jag vet, och trots att hon inte är så snäll alla gånger tycker jag jättemycket om henne. Spencer försöker hela tiden få sina föräldrar att bli stolta över henne, vilket inte är så lätt alla gånger eftersom att hon har en ännu mer perfekt storasyster som hela tiden står i centrum. Spencers duktighetshets fascinerar mig, och jag önskar att det hade stått ännu mer om henne i böckerna.

 


Välkommen hem - Johanna Lindbäck

Välkommen hem
Välkommen hem handlar om Sara som har tagit ett utbytes år i London och sedan kommer tillbaka till Luleå där saker aldrig kommer att bli som förr. Innan hon åkte så gjorde hon slut med sin pojkvän Mattias som också hade varit en av hennes närmaste kompisar i 10 år. The break-up orsakar inte bara konstig stämmning mellan Sara och Mattias utan även med deras gemensamma vänner. Sara vill att saker ska bli som förr mellan de men Mattias verkar inte vara intresserad av det. Så träffar Sara en granne vid namn Adrian som är i hennes ålder och de börjar inleda en relation som hon själv inte riktigt kan sätta ord på.... bekanta? Kompisar, typ?

Alltså oj vad jag gillar den här boken! (Gillar = underdrift). Det känns verkligen som om den är skriven för att just jag ska läsa den. Förstår inte hur en vuxen människa som Johanna Lindbäck kan fånga "ungdomarnas värld" så himla perfekt. Alltså först och främst språket. Precis så som Sara tänker och pratar gör jag! Bara älskar de engelska/svengelska fraserna och orden som är instuckna lite här och var. Boken känns så himla äkta, så träffsäker, så... mitt i prick. Älskar även ironin. Boken var så lätt att förstå, Sara var lätt att förstå. Den var aldrig tråkig, jag ville aldrig hoppa över en enda sida, eller jo okej en gång, men det var för att jag höll på att spricka av förväntan, ville så gärna veta om Sara skulle göra en sak eller inte... Blev helt känslosam och typ rörd av att läsa Välkommer hem. Kan seriöst inte nämna en enda negativ sak med boken.

Föresten måste jag bara passa på att vara lite offentligt stolt över att Johanna Lindbäck herself har skrivit i min bok :D. Jag öppnade boken och blev helt överraskad när jag såg att hon hade skrivit i den. Hon hade inte skrivit värsta personliga meddelandet eller så, men ändå. Jag och Olivia var ju på bokbytardagen när hon var där och pratade. (Mer om bokbytar dagen kan du läsa om här och här) Jag bara såg boken och tänkte "Åh den här vill jag ha" utan att veta om att det var hon som hade lagt fram den på bordet. Snacka om tur!

Kändes så skönt att bara ligga och läsa boken hela dagen och halva natten, kändes som ett smakprov på hur mitt sommarlov kommer att bli. Har saknat läsningen så mycket och det kändes helt rätt att börja med Välkommen hem efter mitt lila läsuppbrott. Känner mig verkligen hemma!

Hemlängtan - Michelle Magorian

 

Det är år 1945, och Tyskland har besegrats av de allierade i andra världskriget. Men det är inte alla som är glada över det. Den engelska tjejen Rusty blev ivägskickad till USA vid krigets början, för att bo hos en fosterfamilj, och nu när England inte är hotat längre är det dags för henne att återvända hem. Hem till en mamma hon knappt känner igen, hem till en oförstående pappa och hem till ett land slaget i spillror. Rusty känner sig helt felplacerad i England efter sina fem år i USA, och på internatskolan där hon börjar blir hon den konstiga tjejen med fel vanor och språk, vilket inte hjälper henne att komma över sin längtan tillbaka till USA. Men England är hennes hem nu, fast det känns som ett helt främmande land, och hon måste lära sig att leva där och lära sig tycka om sina föräldrar igen.

 

Hemlängtan är en extremt bra och rörande bok som visar Rustys förrvirring och försök till att hitta sig själv, utan ett riktigt hem att ty sig till. Man kan riktigt känna Rustys frustration och hemlängtan, och man börjar verkligen sympatisera med henne. Tycker man om böcker om andra världskriget, som jag gör, är den definitivt värd att läsa och det är intressant att se att kriget verkligen satte sitt spår i och förstörde för alla i de inblandade länderna. Michelle Magorian har än en gång lyckats med att skriva en väldigt bra och gripande bok!

 


De 3 bästa balböckerna enligt mig

Nu är vårterminen nästan slut och för många 9:or betyder det bal! Jag har listat de tre böcker som jag tycker bidrar till en härlig balstämmning :).
(Borde kanske tillägga att det finns de som kommer att tycka att dessa böcker kan vara en aning "barnsliga" och visst kanske de klassas som för lite yngre ungdomar, speciellt "Glöm mig inte", men jag ser inte det som ett hinder!)

Mitt hopplöst normala liv - Joanna Nadin

Handlar om Rachel som är trött på sin vardag, sin omgivning och på hennes tråkiga liv. Hon vill ha ett händelserikt och spännande liv, hon vill vara mer utgående o.s.v.

I give up! Jag har läst lite mer än hälften men nu känner jag att det är dags att stänga igen boken. Det är inget fel på storyn, språket eller något liknande. Den är inte ens tråkig! Jag vill bara inte fortsätta läsa eftersom att jag känner att jag är i fel målgrupp för boken och för att det känns som att jag inte kommer någon vart. Det finns liksom ingen krydda eller någon excitement. Jag brukar säga att jag inte gillar böcker som innehåller spänning (då syftar jag på den skrämmande sortens spänning) men let's face it, en bok är ingenting utan någon slags spänning. Den spänningen fanns inte i boken enligt mig. Läsningen blir inte kul om man inte har något att se fram emot. 

Personligen så tror jag även att boken är menad för lite yngre tonåringar/ungdomar. När man är ungefär 12,13 år så är den nog mer spännande att läsa än om man är 16. Då kanske man uppskattar humorn och det pinsamma lite mer. Det känns som att boken riktar sig till ett stadie som jag redan har passerat. Jag skulle kanske ha gillat den för två år sedan men nu så... been there, done that! Dags att gå vidare!

Allt jag säger är sant - Lisa Bjärbo

Jag har precis läst ut Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo, och jag blev väldigt positivt överraskad av den!

 

Boken handlar om Alicia som går i ettan på gymnasiet. Men Alicia är inte nöjd med sitt eget liv, och hon känner att hon inte vill sitta i ett trångt klassrum dagarna i enda och ta reda på vad x och y är i ett matteproblem. Alicia vill uträtta stordåd. Så i stället för att fortsätta naturprogrammet slutar hon skolan, klampar in på ett café och säger bestämt att hon tänker börja jobba där. På caféet finns Siri, Ellen och Sofia, men viktigast av alla är stamkunden Isak med det mörka lockiga håret. Redan i samma sekund som han kommer in genom cafédörren har Alicia bestämt sig för att han ska bli hennes.

 

Men när andra jobbiga saker händer märker Alicia att det inte är så lätt att vara vuxen. Samtidigt som hon vill flytta hemifrån och bo i en liten lägenhet själv vill hon bara bli tröstad av sina föräldrar utan att behöva ta ansvar alls.

 

När jag läste lite om boken tyckte jag att verkade ganska tråkig och jag kände mig inte alls sugen på att läsa den, och den känslan höll i sig över de första sidorna i boken också, men när jag väl hade kommit in i den så släppte det. Allt jag säger är sant är en otroligt rolig och sorglig bok, med känslor i massor. Det enda negativa var att den var lite väl kort, och jag tycker kanske att det hade kunnat vara lite mer "utfyllnad" mellan de stora händelserna. Men i det stora hela är det en väldigt bra bok, med helt underbara karaktärer! Speciellt älskade jag Alicias mormor, och jag skrattade högt flera gånger åt Alicias och mormoderns konversationer.

 


Detta läser jag i sommar

Jag tänkte visa er vad jag planerar att läsa i sommar, precis som Olivia gjorde, fast med bilder. Jag kommer inte att visa alla böcker som jag ska läsa utan de böcker som jag har lagt undan speciellt ämnade för att läsa under sommaren, alltså typiska sommarböcker som utspelar sig under denna årstid. Det finns inget mysigare än att läsa en riktig sommarbok på gräset, balkongen, terassen eller stranden!
Denna bok har jag lagt undan sedan min födelsedag i December! Har sett fram emot att läsa den hur länge som helst! Den har nyligen kommit ut på svenska då den heter Sommar för evigt. Det är den sista delen i triliogin Sommaren jag blev vacker av Jenny Han.
Hoppas ni har fått lite inspiration till era läsplaner i sommar!

ABC-morden - Agatha Christie

 

När detektiven Hercule Poirot får ett brev från någon som kallar sig "ABC", och som retsamt påpekar att någonting kommer att hända i Andover den 21, får han onda aningar. Naturligtvis får Poirot rätt och Anna Asher hittas mördad just i Andover. Men det tar inte slut där. Nästa offer blir Betty Barnard i Bexhill, och efter det mördas Sir Charmichael Clarke i Churston. Alla morden föregås dessutom av brev från "ABC", där personen i fråga gör narr av Hercule Poirot. Men vem är "ABC"? Är det en galen seriemördare som slumpmässigt väljer ut personer i alfabetisk ordning att mörda, eller är det någon som taktiskt försöker driva Hercule Poirot till bristningsgränsen?

 

ABC-morden är en av mina absoluta favoritdeckare och den är helt otroligt spännande. Alla Agatha Christies deckare är ju bra, men den här är någonting extra och gillar du deckare ska du absolut läsa den! Agatha Christie är så bra på att hitta på oväntade vändningar och förvånande slut, och när jag hade läst sista sidan i ABC-morden kände jag mig så himla förvirrad över hur hon än en gång lyckats leda in mig på villospår och fått mig att tro att mördaren var någon helt annan. Att boken utspelar sig i mitt favoritland England är även det ett plus!

 


Fallen ängel - Becca Fitzpatrick


Handlar om Nora som får en ny bänkkompis vid namn Patch. Patch är mystiskt och tycks veta väldigt mycket om Nora. De utvecklar en speciell relation som man till en början inte riktigt kan sätta ord på och när Nora umgås  med Patch händer det konstiga/oväntade saker.

Jag förstår varför folk förknippar denna bok med Twilight men jag tycker ändå att den är egen på sitt vis. Visst så var det lite samma "åh jag dras till honom fast han verkar väldigt farlig"- story men enligt mig så är det inte mycket mer än det som Twilight och Fallen ängel har gemensamt.

Det var modigt gjort av Fitzpatrick att försöka sig in på Paranormal Romance genren efter Stephenie Meyers stora mästerverk och hon lyckades göra en bra bok. Även fast jag inte tycker att någon bokserie i den genren kan konkurera med Twilight så måste jag säga att de hade lite samma "uppslukningseffekt", jag blev indragen i storyn utan att jag ens märkte det. (Ni vet, när man börjar läsa en bok när solen skiner på en klarblå himmel och sen plötsligt när man tittar upp så är det natt?)

Kommer troligen läsa fortsättningen snart, dock tror jag att jag kommer att satsa på att läsa den på engelska då, för jag gissar att precis som med Twilight så är Fallen ängel serien mycket bättre på engelska.

Pretty little liars 1: Lögner - Sara Shepard

 

Det har gått tre år sedan Allison försvann spårlöst från ett pyjamasparty med sitt tjejgäng, och sedan dess har mycket hänt. De fyra återstående tjejerna i gänget, Hanna, Emily, Aria och Spencer, har glidit ifrån varandra och hälsar knappt på varandra längre. De vill alla slippa tänka på Allison och allt som ledde fram till hennes försvinnande. Men när någon som kallar sig "A" börjar skicka mystiska meddelanden till vännerna med hot om att avslöja deras mörkaste hemligheter, sådant som bara Allison kände till, tvingas de börja gräva i sina minnen igen, och det som finns där är inte vackert. Men vem är "A"? Är det Allison som har kommit tillbaka, eller är det någon annan som har fått reda på alla deras hemligheter?

 

Jag gillade hur Sara Shepard verkligen blandade chick-lit med spänning och mystik i den här boken. Det blev som en slags blandning mellan Clique, Gossip girl och Desperate Housewives, vilket visade sig vara ett mycket lyckat koncept. Jag gillar böckerna i Clique-serien, men de här var nästan bättre, om man ser till handlingen och karaktärerna. Alla tjejerna i boken var, trots deras fel och oärlighet, väldigt lätta att tycka om, och jag föll direkt för Spencer och Emily. En annan sak som gjorde den här boken bra är att den vävde in viktiga och aktuella ämnen, som homosexualitet, utan att få det att kännas konstlat.

 

Det som var mindre bra med den här boken var att den var väldigt kort, och jag kände inte riktigt att jag fick reda på så mycket som jag skulle ha velat. Nu har inte jag läst de andra böckerna, men den kändes lite mer som en introduktion än en riktig bok i serien.

 

Men gillar ni Clique och Gossip girl ska ni absolut ta och läsa den här boken! Jag ser fram emot att läsa de andra böckerna i serien och sedan se TV-serien. Det här är precis en sådan bok som jag kan tänka mig att läsa på stranden i sommar!

Makieus kommentar: Håller verkligen med! Måste bara tillägga att böckerna inte bara innehåller spänning, utan de innehåller verkligen spänning. Jag kunde inte gå och lägga mig förens jag hade läst klart en av böckerna eftersom att jag var så spänd över att få veta vad som kom att hända härnäst, jag kände mig inte trygg förens jag visste att karaktärerna i boken var trygga. Det kan i och för sig ha att göra med att jag är otroligt lättskrämd...

 


Stora sommarläslistan!

Idag är det 2 juni och det betyder att jag tänker börja läsa på allvar, eftersom att mitt skolarbete nästan är slut. Jag ser fram emot att hinna läsa så mycket som möjligt i sommar, eftersom att jag har en stor mängd böcker som jag längtat efter att få läsa i flera månader nu. För att strukturera upp det hela tänkte jag göra en lista över alla böcker som jag vill, och förhoppningsvis kommer att läsa i sommar. Listan fylls på allt eftersom, så det är bara att gå tillbaka till det här inlägget om ni vill se uppdateringar jag gjort. Vi får se om jag hinner med allt i sommar...

Mitt perfekta liv - Sarah Dessen
Döden i dina ögon - Rachael Ward
Åshöjdens bollklubb - Max Lundgren
Här ligger jag och blöder - Jenny Jägerfeld
Det är så logiskt alla fattar utom du - Lisa Bjärbo
Godnatt Mister Tom - Michelle Magorian
Kär i kärleken - Lina Forss
Paris, Chérie - Ida Pyk
Hemligheter - Sara Shepard
Sommar i New York - Candace Brushnell
Isabellas hemligheter - Isabella Löwengrip
Mycket mer än så - Sarah Dessen
Kafka på stranden - Haruki Murakami
Det blåser på månen - Eric Linklater
En liten kärlekssång - Michelle Magorian
Räddaren i nöden - JD Salinger
Spegeln sprack från kant till kant - Agatha Christie
Baristas - tredje boken - Denise Rudberg
Liv och Lovisa - Emma Granholm
Håll huvudet kallt - Meg Cabot
Allt jag säger är sant - Lisa Bjärbo
Välkommen hem - Johanna Lindbäck
Ingen sommar utan dig - Jenny Hann
Nästa sak på min lista - Jill Smolinski
Syskonkärlek - Katarina von Bredow
Ful - Scott Westerfeld
Fatta eld - Suzanne Collins
Revolt - Suzanne Collins
De kallade mig Ise - Madeleine Krell
Au pair - Melissa De la Cruz
Hästen och hans pojke - C.S. Lewis
Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet - Jennifer E Smith
Stolthet och fördom-Jane Austen
I'd tell you I love you but then I'd have to kill you - Ally Carter
Airhead: Being Nikki - Meg Cabot
Airhead: Runaway - Meg Cabot
Mini-shopaholic - Sophe Kinsella
Queen of the dead - Stacey Kade
Elsas mode - Sofi Fahrman
Jellicoe Road - Melina Marchetta

Janne min vän - Peter Pohl

Dessa böcker som lärarna tvingar i oss oskyldiga ungdomar.... Allvarligt talat den här boken mördar min läslust helt och hållet. Måste läsa ut den om två dagar och jag har knappt läst en fjärdedel. Nu förstår jag verkligen varför vi bokälskare i unga åldrar är så få. Alltså denna bok är så... inte bra.

Vill egentligen inte använda adjektiv som dålig, tråkig, hemsk o.s.v. Men ärligt talat vet jag inte vilket adjektiv som passar in bättre en de... Jag skulle inte vart så hård mot boken om jag inte blev tvingad till att läsa den, just det är den värsta delen. Jag kan inte välja att stänga ihop den eller bara skumma igenom sidorna utan jag måste lida mig igenom varenda sida. Språket i boken är helt förfärligt. Enligt mig var den inte ens på svenska. Den handlar om några barn/ungdomar som åker runt på cyklar vad jag har förstått.  

Till er lärare som klagar på att era elever läser för lite, tänk efter nästa gång ni väljer en bok som de ska läsa. Om ni vill att ungdomar ska läsa mer, visa de att det kan vara kul att läsa om man har en bra bok. Tvinga inte i de böcker från 1985 som handlar om en rödhårig kille/tjej på en cykel. Mitt boktips till klasser i högstadiet är Tillsammans böckerna (rekomenderar de speciellt till klasser i Stockholm). Jag pratade med två tjejer i min klass om böcker. De hatar att läsa men när Tillsammans kom på tal så blev de genast mer engagerade i konversationen.

Författaren har också skrivit Jag saknar dig, jag har inte läst den men min klass såg filmen och det var en sorlig historia som handlar om två tvillingsystrar varav den ena dör... men ändå så skrattade biosalongen mer än vad de såg sorgsna ut. Min klass tyckte bara att filmen var humoristiskt konstig. Så jag måste nog säga att Peter Pohl inte är min favoritförfattare.

RSS 2.0