Emma Granholm - Ett nytt liv på köpet

Kort sammanfattning: Sanna börjar på medialinjen i ett nytt gymnasium. Under hela sin grundskolgång har hon inte haft några vänner. Ingen att prata med på raster, ingen att dela hemligheter med o.s.v. Hon var alltid hemma och gick aldrig ut på saker som t.ex bio eller fika med någon annan än hennes familj. När hon plötsligt börjar i gymnasiet så blir hon vän med alla i hennes klass och hon håller alltid med det hennes klasskompisar säger. Eftersom att det var så länge sedan hon hade vänner så vet hon inte riktigt hur hon ska bära sig åt. Frågan är: kan man vara vän med alla?

Hon gör det igen! Granholm briljerar och levererar as usual!
Varför är Emma en sådan skicklig författare? Jo, för att hon skriver så att man kan känna igen sig, alltså ärligt talat huvudkaraktären Sanna, skulle lika gärna kunna vara jag. Okej kanske inte precis, men om du som 13 uppåt läser denna bok så kommer du hitta något som du känner igen dig i. Kanske en klassfest som går fel, kanske har du gått hem eller gått till skolbiblioteket på lunchen för att slippa äta lunch ensam eller så har du låtit bli att säga nej även fast du faktiskt inte vill göra något.

Sedan så har vi det jag älskar. Jag verkligen älskar att Emma Granholms böcker inte slutar så himla sagoslut-igt. Till skillnad från Meg Cabot så slutar inte böckerna all "and they lived happily ever after..." (No offence till Meg Cabot, jag älskar hennes verk, men det kan faktiskt bli lite "himla med ögon moments" när precis allt ordnar sig och huvudkaraktären får sin kärlek o.s.v o.s.v). Både Liv & Lovia och Ett nytt på liv på köpet har liksom realistiska slut. De är inte helt Happy ending-a men de är inte heller värsta deppmode-iga. Jag kan erkänna att dessa slut kanske man glömmer bort lättare än en bok som slutar sorgligt/lyckligt men det är inte huvudsaken. Huvudsaken är att när man stänger igen boken så tänker man "Shit vad bra, jag kommer verkligen sakna att läsa den" och det är precis så jag känner. Vill spola tillbaka till den tiden då jag hade flera sidor kvar. För som akademibokhandeln säger: Att läsa är att resa.


Skunk - Sheba Karim

Ännu en sådan där bok som handlar om en kulturkrock. Kort sammanfattning: Nina är en 16-årig pakistansk, muslimsk tjej som bor i U.S.A. Hennes föräldrar tillåter henne inte att gå på fester eller träffa killar.

Alltså ärligt talat måste jag säga att jag inte är ett så stort fan av boken. Den hade definitivt en "le-faktor" och det var absolut inget fel på hur den var skriven men jag gillade den inte så mycket. Kanske var det just det faktum att jag uppfattade huvudkaraktären Nina som väldigt svag. Något jag "fetdissar" är när folk tappar sin moral helt och hållet. Nina var en lydig tjej som undvek att gå på fester och dricka o.s.v enbart på grund av sina föräldrar. Men så fort hennes föräldrar åker iväg så dricker hon och festar utan att blinka. I don't blame her for wanting to be a 'normal' teenager men.. ja hur ska jag förklara det? Jag själv har avstått från att dricka. Mina föräldrar är de som har lärt mig det trots att de väldigt sällan ens nämner alkohol. Men om de plötsligt skulle säga att det var helt okej om jag drack mig stupfull som många andra i min ålder gör så betyder inte det att jag skulle göra det. Fattar ni? Mina val som jag gör här i livet hänger inte bara på en enda tunn liten tråd som mina föräldrar "håller upp". Det har uppstått flera situationer då jag fått chansen att dricka utan att de skulle få reda på det men jag vet att den enda jag  skulle lura skulle va mig själv.

Jag vet inte riktigt varför det är ett sådant känsligt ämne för mig men jag är trött på folk som liksom... ger upp det de en gång trott så starkt på utan att tänka efter. Jag känner alldeles för många personer som påstått att t.ex rökning är snuskigt, onödigt o.s.v och sedan två månader ser man de med en cigarett i handen. Vad hände?

Men okej tillbaks till boken. En annan sak som var lite smått jobbig med boken var språket. Okej, jag fattar att det är meningen att man ska kunna leva sig in i den pakistanska kulturen o.s.v men hur tusan ska jag veta vad en gharara, dupatta eller sherwani är? Översättning tack!
Om jag ska försöka vara lite positiv kan jag väl säga att det var ett typiskt tonårstänk i boken. Jag kunde alltså känna igen mig i tankarna som Nina hade vilket är en bra sak!

Den bästa hämnden - Anna Vikström

Den bästa hämnden
Att säga att denna bok är lättläst är en underdrift. Den har få sidor och stor tex vilket jag faktiskt tycker passar just denna sortens bok. Den är inte så värst populär och jag själv hade aldrig hört talats om boken innan.
Hade inte så höga förväntingar precis men jag tycker det var en bra avslappningsbok och jag kände igen mig i situationerna som beskrevs (kanske inte precis alla situationer. Jag har till exempel aldrig haft en catfight med någon).

Jag tyckte fakktiskt att boken var mer än helt okej samtidigt som den var en aning *hittar-inte-rätt-ord-men-ni-fattar-förhoppningsvis-ändå-vad-jag-menar*. "Stormrekomenderar" den inte precis men jag ser ingen större anledning till varför man inte ska läsa den om jag säger så.

Let the spring begin...

...with some awesome books!
Mitt paket från adlibris har äntligen kommit!
Usel bild men men.... detta är mina åtta nya älsklingar från adlibris bokrea (vi får se om de fortfaranda är det efter att jag har läst de). "Släppa taget" med Kate Cann och minst en Gossip girl bok kommer jag att lägga undan till sommaren eftersom jag vill spara sommarböcker till sommaren (jag hoppas att det låter lika logiskt i era öron som i mina). Hittils har jag bara lagt undan en sommarbok tidigare vid namn "We'll always have summer" alltså den tredje boken i Jenny Han's triliogi "Sommaren jag blev vacker" (fast på engelska). Recensioner av böckerna kommer inom kort!

Babbeldrottningen - Meg Cabot

Now, back to Meg Cabot! Babbeldrottningen = hilarious!
Jag kan lugnt säga att den första boken är den bästa. Ärligt talat så ångrar jag lite att jag läste de andra två, missförstå mig inte de var självklart bra, men jag tycker att det borde ha slutat vid första boken. Som ni ser läste jag den tredje och sista boken på engelska p.g.a att jag inte hittade den på svenska och det var en ny upplevelse. Att läsa en Meg Cabot bok på engelska. För grejen med Cabot böcker är att de är snabblästa och lättsamma. Om man sträckläser de(vilket jag brukara göra) så är de oftast utlästa på en dag. På engelska var den lite svårare att sträckläsa men jag måste säga att jag gillar själva språket mycket mer än svenska. Då menar jag ordförrådet.

En sak jag inte förstår är varför de klassas som "vuxen böcker". Jag tycker absolut inte det är en vuxenbok och jag tror att de vuxna håller med mig om det. Jag menar, jag förstår inte alls skillnad mellan alla andra tusentals tonårs-Cabot-böcker jag har läst. Förutom att huvudkaraktären är vuxen och att de intima scenerna är mycket mer intima så ser jag ingen skillnad alls?

Kärlekens matematik - Chloë Rayban

Snabb sammanfattning: Boken handlar om Jessica som en dag på en mattelektion får en ide om hur man kan balansera ekvationen - när det kommer till kärlek. Hon försöker med hjälp av den teorin ändra folks egenskaper så att två personer passar ihop.

Boken var bra. "Bra" kanske inte är det mest målande ordet men jag kan inte säga mycket mer än så faktiskt. Den var helt okej. Jag läste ut hela boken vilket måste betyda att den inte var tråkig i alla fall. Sedan skulle jag kanske inte lägga ut mer en än femtiolapp på sådana böcker men det råkar nämnligen vara så att jag köpte den på rea för 10 kr, så jag kan lugnt säga att det var den värd!

Hata Romeo - Rachael Wing

Alltså vad ska man säga? Vilka adjektiv kan man beskriva denna bok med? Förutom fantastisk, underbar, fierce, WOW o.s.v.

Jag älskar denna bok. Förstå gången jag läste den var när jag var runt 13 (ca 2 år sen) och redan då fulkomligt älskade jag den! Förstår mig inte på folk som säger att denna bok inte är något speciellt. Jag känner bara att jag måste försvara denna bok. Till att börja med - sättet den är skriven på. De flesta böcker är skriven i 1:a person (d.v.s "jag", "vi") eller 3:e person (han/hon o.s.v). Denna bok är skriven ur 2:a person, alltså "du-form". "Du sitter i klassrummet". Jag har aldrig läst en bok skriven ur det perspektivet förr och jag har läst en hel del böcker. Men historien och känslan som boken innehåller är det som gör den till unik.

Frågan som står i centrum är "Vart går gränsen mellan hat och kärlek?" Hur själva berättelsen är uppbygd runt denna fråga är bara fantastisk. Det här mina vänner, är en riktig kärlekshistoria! Ja blev försälskad i boken, snacka om att uppleva magpirr, glädje, obeslutsamhet och andra galna tonårskänslor på en helt ny nivå.
Jag vet inte riktigt vad jag tycker om själva "du-grejen". Om det är ett försök att få läsaren att leva sig in i boken bättre så tycker jag verkligen inte att det behövs. Det räcker att läsa själva innehållet och sedan är man som fast. Men jag är tacksam över att boken är skriven så eftersom att det var en helt ny "upplevelse".
Det faktum att författaren, Rachael Wing skrev denna bok när hon var 14 gör henne till en stor förebild. Otroligt duktigt av henne och jag önskar verkligen att det fanns mycket fler unga författare som är så pass skickliga. Det här är en bok som man lite spontant bara plockar ner från bokhyllan, slänger sig på sin säng, öppnar boken och läser igenom sina favoritscener i boken om och om igen.

The Carrie Diaries - Candace Bushnell

,
C'est trés magnifique!
Underbar bok, som dessutom nu ska göras till en tv serie! Som många vet så handlar boken om stjärnan från Sex and the City som tonåring innan hon flyttade till New York. Jag kan inte säga att boken var i närheten av de bästa jag har läst men den var definetivt underhållande. Mestadels satt jag och läste boken när jag satt på tunnelbanan från och till skolan (det tar 25 min. men när jag läste boken kändes det verkligen som att det gick betydligt snabbare!) Så denna bok skulle jag vilja katogorisera i skön-rese-läsning. Jag har kollat runt lite efter recensioner om uppföljaren Sommar i New York och den har tyvärr inte blivit lika hyllad som den första. Så kommer nog vänta lite med att köpa den eller så lånar jag den bara (förstår verkligen inte varför jag alltid måste köpa böcker istället för att låna, speciellt  med tanke på att jag bokstavligt talat bor granne med ett bibliotek).

Adlibris

You gotta love adlibris bokrea!
För att vara ärlig så hade jag helt gett upp bokrean innan jag tittade på adlibris. Men here's the thing : det stod skickas från oss inom 2-5 dagar. Jag beställde böckerna i söndags. Idag är det fredag. Alltså om de inte skickas idag så har de angett felaktig information!... eller något. Hur som helst så visar jag vilka böcker det är när de kommer.

RSS 2.0