Farsta fritt fall

Farsta fritt fall
Känner att jag måste recensera boken innan jag glömmer bort den...
Kort sammanfattning: Henrika flyttar till Farsta, hon har alltid varit den pluggiga tjejen men saker och ting förändras när hon börjar i en gymnasieklass med en hel del ungdomar som har problem. En av de ungdomarna är Mira vars mamma är alkoholist.

Det var faktiskt ganska intressant att läsa om hur hur det kan se ut för ungdomar som trampat snett och vilka anledningar det kan finnas bakom. En bra bok för de som inte riktigt vet varför mobbare håller på som de gör. Det var lite som att "titta bakom kulisserna". Även en bra bok för just de ungdomar som har trasslat in sig i en massa problem och kanske vill hitta en väg ut eller bara ha inspiration. Vad vet jag? 

Det var inget fel boken och jag gillade verkligen styrkan som karaktären Mira utstrålade. Jag fick verkligen en medkänsla för henne. Bra skilldring av dagens samhälle och språket i boken funkade. Men det är tyvärr allt positivt jag har att säga. Enligt mig var alltså boken helt okej.

De två största världsfrågorna?

...Does snoggning count as exercise? och Does glitter count as camouflage?
Dessa två böcker åker direkt upp i min topp 20 lista. Jag rekommenderar de starkt! Tyvärr så tror jag inte att de finns på svenska men språket är inte särskilt svårt så de flesta klarar nog det ändå. Denna triliogi är en blandning av Meg Cabot och Louise Rennison skulle jag vilja påstå. Den har humor, pojkar, tonårsproblem och ja... allt! Plus att jag personligen är svag för böcker som utspelar sig i England.
En till sådan där bok som man tar fram och läser igenom sina favoritscener om och om igen.

De handlar om Holly som ja praktiskt taget är en vanlig tonåring som försöker närma sig killen hon gillar, lista ut hur hon ska göra när hennes bästa vän överger henne för att vara kompis med den rika populära tjejen i skolan och hur hon ska undvika träning på bästa möjliga sett. De här böckerna är verkligen värda att läsa!

Fler nya böcker!

I fredags på Bokbytardagen var jag och Makieu också på myrorna där jag köpte två böcker för 25 kronor. Jag älskar verkligen myrorna och andra second hand-affärer, eftersom att man kan göra sådana bokfynd där! I fredags köpte jag Hur kär får man bli av Katarina von Bredow och Rostad på kärlekens grill av Louise Rennisson. Jag har redan läst båda böckerna, men eftersom att jag tappade bort mitt exemplar av Hur kär får man bli för några år sedan, och eftersom att jag gärna ville ha Rostad på kärlekens grillkändes det värt att köpa böckerna ändå.Bokbytardagen igen

Som Makieu redan har berättat var det Bokbytardagen igår och vi var på Kulturhuset för att byta böcker och lyssna på intervjuer med författare. Bland annat var Johanna Lindbäck, Lisa Bjärbo och Moa Eriksson Sandberg där. Precis som Makieu bytte jag till mig riktigt bra böcker, och jag är supernöjd!

Här är böckerna jag fick med mig hem efter några timmar på Kulturhuset:
Uppifrån och ner:
 
– Räddaren i nöden av JD Salinger
– Kär i kärleken av Lina Forss
– Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian
– Som jag vill vara av Katarina von Bredow
– Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfäld
– När jag hör din röst av Stephenie Meyer
– Välkommen hem av Johanna Lindbäck
– Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo
 

´

 

Vi är två 15-åriga tjejer vid namn Oliva och Makieu. Som ni säkert kan gissa så är böcker ett av våra största intressen och vi båda gillar även att skriva. Vi träffades faktiskt genom att båda var med i skoltidningsredaktionen och då märkte vi att vi gillade samma typ av böcker. Vi tyckte att det skulle vara en bra idé att börja blogga tillsammans eftersom att vi båda ville börja bokblogga och det kändes bra att ha en blogg tillsammans med någon. På så sätt kan man uppdatera bloggen dubbelt så mycket som när man bara är en person som bloggar.

 

 

Förutom här på bloggen hittar du oss på boktipset.se.

 


 

Jag är en riktig boknörd och jag gillar även att skriva väldigt mycket. Jag skulle verkligen kunna tänka mig ett yrke som författare eller skribent. När det kommer till min smak i böcker så är den väl inte så jätte bred. Jag läser mest typiska tonårsböcker för tjejer och jag undviker all typ av skräck, spänning, mysteri, fantasy o.s.v (Ett stort undantag är Twilight). Jag är svag för kärleksböcker och böcker som utspelar sig i England och U.S.A.

Jag älskar att läsa eftersom att det är som att ta en "paus" från livet. Under en stund så kan man bara glömma bort sig själv och sina egna bekymmer och fokusera på någon annan  och den personens känslor. Man får leva sig in i någon annans värld och vara glad när h*n är glad, vara arg när h*n är arg, vara förväntansfull när h*n är förväntansfull o.s.v. Det har hänt att jag fått höra att jag läser för mycket böcker just för att jag ibland förväntar mig att verkligheten ska vara som i en bok. Jag läser gärna på engelska för att jag tycker att själva utbudet av ord är mycket bredare än det är på svenska.

Som ni kanske hör på namnet så är det inte svenskt utan jag har ett ursprung från västafrika, men jag har alltid bott här i Sverige. Förutom att läsa gillar jag att titta på tv och se på film, då ser jag helst på komedi eller romantik, gärna typiska chick-flicks. Förr friidrottade jag mycket men nu har jag tagit en paus från det.

Några av mina favoritböcker är: Hata Romeo, Mitt Perfekta livGeorgia Nicholsons dagbok, Twilight, Tillsammans och Babbeldrottningen. Kanske inte de djupaste böckerna men jag älskar dem ändå!

Författare jag gillar är: Rachel Wing, Meg Cabot, Denise Rudberg, Sarah Dessen och i vissa fall Katarina von Bredow.

  


Jag är precis som Makieu en extrem boknörd som älskar att skriva. Drömyrket är journalist eller någonting inom reklam och PR, som till exempel copywriter. Ända sedan jag var liten har jag älskat att läsa, vilket nog mycket har berott på att jag växte upp med föräldrar som läste för mig hela tiden, och jag lyssnade även mycket på ljudböcker och band. Jag älskar chick-lit böcker och tonårsböcker men jag har inte, till skillnad från Makieu, någonting emot om det finns inslag av spänning och mystik i böckerna jag läser. Jag tycker om deckare och sorgliga böcker också, och jag läser gärna böcker om andra världskriget. En del fantasyböcker tycker jag om, som till exempel Cirkeln och dess uppföljare Eld, Harry Potter, Twilight och Narnia-serien (Ett av 2012 års mål är att läsa de flesta Nariaböckerna, eftersom att jag bara har läst de första två), men jag har väldigt svårt för fantasyböcker som inte knyter an till verkligheten alls, utan som kanske utspelar sig i någon slags annan värld. Jag har inget emot läskiga böcker heller och tycker att det är kul att bli lite skrämd emellanåt, men det är inte det bästa jag vet och därför blir det ganska sällan så att jag läser böcker på temat skräck. Jag tycker även väldigt mycket om böcker som skildrar hur det var förr i tiden, som Jane Eyre av Charlotte Brontë eller Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström. Jag gillar också att läsa på engelska, men det går naturligtvis snabbare för mig att läsa på svenska.

 

En sak som jag nästan alltid tycker gör en bok bättre är om det finns kärlek i den. Jag är vad man antagligen skulle kalla för en Hopplös Romantiker.

 

Förutom att läsa och skriva tycker jag mycket om att dansa, springa, spela piano, shoppa, lyssna på musik och vara med kompisar.

 

För mig är det nästan omöjligt att välja en favoritbok eftersom att jag har så otroligt många favoriter men några av dem är Harry Potter-serien, Cirkeln-trilogin, Himlen börjar här, Boktjuven, En prinsessas dagbok-serien och En shopaholics bekännelser.

 


Bokbytardagen

Igår var det den årliga bokbytardagen och jag måste bara säga att den som kom på idén med att byta böcker under en dag är ett geni! Jag tyckte att alla böcker som jag gav bort var helt värdelösa, men så såg jag några andra ta upp just mina böcker och de tyckte väl att de hade hittat världens fynd. Samtidigt som jag har hittat böcker och tänkt "Hur kan någon ens tänka tanken att ge bort de här?!" Det är väl tur att alla har olika smaker i böcker :).

Mina fynd under denna härliga bokbytardag:

RSS 2.0